História chovu činčíl

Činčila v klietke

Módny hit začiatku 20. storočia, kožuch z činčily, spôsobil, že sa činčile vo svojej pôvodnej vlasti, na svahoch Ánd v Peru a Čile takmer nevyskytujú. Na jeden kožuch sa vtedy spotrebovalo asi 160 kožiek a cena jednej kožky sa v roku 1930 pohybovala okolo 200 dolárov za kus. V roku 1923 sa podarilo Američanovi M. F. Chapmanovi získať jedenásť činčíl, ktoré sú vlastne predkami všetkých v súčastnosti chovaných činčíl v zajatí, na komerčný chov, od ktorého si sľuboval vysoké zisky.

Chov činčíl sa stal veľmi populárny v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch 20. storočia. V súčastnosti komerčný chov nie je taký atraktívny.  Príčinou je malý dopyt a hlavne kvalita kožiek.  Srsť je zvláštna tým, že každý chlp je rozštiepený na jemné vlákna.  Pôvodné sfarbenie srsti bolo svetlá šedá až tmavo šedá. V súčastnosti sa chovajú aj iné farebné mutácie a to biela,  strieborná, čierna, béžová a hnedá. V zajatí chovane jedince už nie sú vystavené takým klimatickým podmienkam ako ich predkovia a majú menej kvalitnú srsť.  Najčastejšie chovaným druhom je Činčila pravá.  Dosahuje dĺžky okolo 30 centimetrov a má nápadné dlhé hmatové chlpy. Môžu sa dožívať viac než 20 rokov.  Mnoho chovateľov sklamalo rozmnožovanie činčíl.

Pohlavne dospievajú v 8. mesiaci, samičky však môžu byť pohlavne dospelé už vo 4. mesiaci. Činčily sú polyestrické zvieratá a dĺžka cyklu je 28 dní.  Ruja trvá 3 dni. V tej dobe majú otvorený poševný vchod a vylučujú vaginálny sekrét. Nerozmnožujú sa ako králiky alebo morčatá. Je to hlavne dané dĺžkou gravidity a to je 120 dní. Samičky vrhnú jedno až šesť mláďaťa a rodí dvakrát do roka. Pôrod prebieha rýchlo a matka požiera plodové obaly.  Samička môže byť oplodnená hneď ďalší deň po pôrode. Mláďatá prichádzajú na svet úplne vyvinuté a schopné samostatného života. Prvý mesiac sa živia iba materským mliekom. Ich váha je 30 – 60 gramov.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

 

Ohodnotiť článok
[Spolu: 2 Priemer: 5]

Posledné komentáre
  1. andrej

Napísať odpoveď pre Mysiak Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Tento web používa súbory cookie na poskytovanie služieb, prispôsobenie reklám a analýzu prenosov. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close